Jump to content
Posted
Evet arkadaslar.. Bir cogunuzun ilgisini cekmiyebilir.. ama genede paylasmak istedim..köşe yazarı oldugum dergiye verdiğim aynı makale.. buyrun :)

Ab ile yapılan müzarekeler herkesin bildiği gibi dünya ekonomisini etkilemekte, Amerika Birleşik Devletlerinin ithalat safına büyük bir düşüş saglamaktadır.. Neden denicek olursa.. Amerika nın Türkiyede bulunan bir çok dış kaynakları müzarekeler sonucu bir düşüşe geçmekte, dolar bazında acılan hesaplar kapanmakta, yabancı sermaye kokenlı hisse senetleri büyük bir düşüş içerisindedir.. Bu hepimiz tarafından hem fikir olarak kabul edilebilir.. Ancak ve ancak.. Amerikanın Irak savasında depoladıgı ham madde ve fuel oil dediğimiz benzin stoğu doların kurunu biraz olsa kendi seyrinde tutabilmektedir.. ama düşüş kacınılmazdır..

Nedir bu cektiğimiz değilmi? Müzarekeler yapılır Türkiye ile Ab arasında.. Ama gelin görinki sözde büyük ve güçlü devlet Amerika ya etkiler ya etkilenir.. Soru şu: Neden Amerika? Cevap cok basit.. Serbest Ekonomi Politikası..

Türkiyenin başrolde oldugu bu olaylar dolarda büyük bir düşüş göstermektedir.. Euro bazında alınan ham madde değerini ikiye katlamakta, dolar bazında yapılan bütün ticaretler ise şu an durmaktadır.. Biz yıllardır doları çok sevdik memleketçe.. Onunla yattık onunla büyüdük.. Yastıgımızın altında her zaman bir miktar dolar vardı.. Ama artık devir değiştir.. Yönetmen başka.. Film Başka.. Ve başroller başka.. En azından Türkiye için..

Dolarla Euronun aslında bire bir dengeli gitmesi yani Türkiye gibi bir ülkede birisi inerken diğerinin yükselmesi cok normal.. Fakat dolardakı bu büyük düşüş benim de oldugu gibi tüm ekonomistlerin kafasını kurcalamakta..

Döviz piyasalarındaki döviz kurlarında yaşanan bu hareketlilik başka gerekçelerle de olsa yurtdışı piyasalarda da yaşanıyor. Son günlerde ABD'yi sarsan Katrina kasırgasının etkileri Euro/dolar paritesine de yansıdı. Felaket sonrası yatırımcıların Euro'ya yönelmesi, paritenin 1.22'den 1.26 seviyesine yükselmesine neden oldu.

Bu durum birçok gelişmekte olan piyasaya olduğu gibi Türkiye'ye de yansıdı ve geçen hafta dolar 1.33 YTL seviyesine kadar gevşedi. Yabancı fonların YTL enstrümanlara olan talebi de bu durumu destekledi.

Şimdi soruyorum sana ey dolar.. Hala kendini dostum mu sanıyosun?

Saygılarımla..

Edited by axiwellet

Featured Replies

No posts to show