Jump to content
Posted
Odev topicinin acılmasını beklerkene arayıpta bulamadıgım bir odevim oldu :D odev topigimiz olmadıgı icin offtopic e actım affınıza sıgınıyorum...

Odevim bir araştırma odevi olmakla birlikte lise 2 tarih odevidir.
[b]Soru[/b]: Osmanlı Devleti çoğrafi keşiflere niçin katılmamıştır?

hoca en az yarım sayfa olsun dedi aradım bulamadım belki onceden bulan,bilen biri varsa yardım eder diye hemen yardım isteyeyim dedim.Yardımlarınız icin şimdiden tessekkurler

Featured Replies

Sana az çok yardımcı olmaya çalışayım. İki sebep söyleyebilirim. Birincisi Osmanlının coğrafi konumu. şöyleki Osmanlı topraklarına bakacak olursan güneyde arabistan çöllerine kuzeyde rus steplerine doğuda moğalistana batıda ise avrupanın kapılarına kadar dayanmış bir imparatorluk düşün. Yeni yerler keşfetmek yerine bildiği yerleri (avrupa gibi) ele geçirmeye önem verilmiştir. Misal ispanya doğuya doğru genişleyemediği için denize batıya amerika kıtasına (bilmeseler bile) yönelmiştir. İkinci sebep ise osmanlının keşif yıllarında duraklama dönemine girmiş olmasıdır (diye biliyorum yalnışta olabilir)

Yardımcı olduysam sevinirim.

Edited by Luxas

www.gencbilim.com ben hep bu siteden yapardım ödevlerimi sende bi bak istersen
Bir de Osmanlı Devleti'nin Çin ve Hindistan'a giden yeni bir yol bulma gereksinimi olmaması da var. Zaten oraya giden 2 yol da(Baharat ve İpek yolu) elinde.
[url="http://www.wturk.com/index.php?showtopic=8513"]http://www.wturk.com/index.php?showtopic=8513[/url]
ben tarih bölümüne osmanlının hertürden geçmişini yazdım başka topiclerde var.bulursun umarım işine yarıyacak bişiler.

Edited by Youngster

• Author
young baktım cok guzel bir paylaşım yalnız cok uzun hemen arayıpta bulmak isteyenler icin ben diger hocalardan,tanıdıgım kişilerden derledigim topladıgım fikirleri yorumlayarak yazdım ve forum ile paylaşıımda lazım olanlar bulsun diye :)

[b]Soru:[/b]Osmanlı Devleti neden coğrafi keşiflere katılmamıştır?
[b]Cevap:[/b]Osmanlı devleti'nin coğrafi keşiflere katılmama sebebi ipek ve baharat yolları gibi coğrafi keşiflere sebep olan iki önemli yolu elinde bulundurmasıdır.ayrıca Osmanlı devleti ve o dönem Türk-İslam devletleri dünyanın hemen hemen tamamını biliyorlar ve buraların bulunması halinde iki önemli ticaret yolunun önem kaybeeceğini bildiklerinden herhangi bi keşif hareketine katılmamıştır.ayrıca 2.Beyazıt döneminde Osmanlıya başvuran Kristof colomb'un(osmanlı adına keşifler yapmak için)red cevabı almasında tamamen bu anlayış yatmaktadır...