Jump to content
Posted
Bu konu benim ders notlarımdan alıntıdır. Her daim birilerinin yardıma ihtiyacı olabilir diyerekten buradan sizlerle paylaşmak istedim. Tamamını uygulayamasanız bile başlangıcını bilip gerekirse bir hekim yada sağlık personeli yakınınıza gelene kadar birini hayatta tutabilirsiniz.

Daha alt kademeleri de öğrenmek istiyorum ancak terimleri anlamadım diyenler varsa özel olarak sorabilirler.

Hiç kimsenin ihtiyacı olmaması dileği ile...

[quote][size=3]Erişkin Temel Yaşam Desteği Hareket Planı[/size]
Aşağıdaki hareket planı, Erişkin Temel Yaşam Desteği 2000 yılı Kılavuzu için, Avrupa Resüsitasyon Konseyi tarafından oluşturulmuş ve üzerinde fikir birliğine varılmış olan uygulama sırasıdır. Bu yazıda erişkin 8 yaşın üzerindeki kişi olarak düşünülmüştür.
1. Kurtarıcı ve kazazedenin güvenliğini sağlayınız.
2. Kazazedenin bilinç durumunu kontrol ediniz.
• Kazazedeyi omuzlarından tutup, hafifçe sarsarak, yüksek sesle “Nasılsın?” diye sorunuz.
3A. Sözlü olarak veya hareket ederek yanıt veriyorsa
• Daha ileri bir tehlike söz konusu olmadıkça kazazedeyi bulduğunuz pozisyonda bırakınız.
• Kazazedenin koşullarını kontrol ediniz.
• Gerekli ise yardım çağırınız.
- Birisini yardım çağırmaya gönderiniz. Yalnızsanız kendiniz yardım çağırmaya gidiniz.
• Düzenli aralıklarla kazazedenin durumunu yeniden değerlendiriniz.
3B. Kazazede yanıt vermiyorsa
• Yardım çağırınız.
• Onu bulduğunuz pozisyonda tam olarak değerlendiremiyorsanız, sırtüstü yatar pozisyona çeviriniz ve sonra havayolunu açınız:
-Bir elinizi kazazedenin alnına yerleştiriniz ve başını nazikçe geriye doğru itiniz. Bu arada yapay solunumun gerekli olabileceğini de düşünerek alındaki elinizin baş ve işaret parmaklarını gerektiğinde hastanın burun deliklerini kapatabilecek şekilde serbest bırakınız.
-Yerinden çıkmış diş protezleri de dahil olmak üzere görülebilir bir yabancı cisim varsa kazazedenin ağzından çıkarınız. Yerinde sağlam bir şekilde duran diş protezlerini çıkarmayınız.
- Ayni zamanda, hastanın hava yolunu açabilmek için diğer elinizin parmak uçlarını alt çenesinin altına yerleştiriniz ve öne doğru çekiniz.
şayet boyunda bir travmadan (yaralanmadan) şüphe ediyorsanız kazazedenin başını geriye doğru itmekten kaçınınız.
4. Hava yolunu açık tutarak bak, dinle, hisset yöntemi ile normal solunumun olup olmadığını kontrol ediniz (Arasıra görülen gaspingden veya zayıf solunum çabalarından daha fazla sayıda)
- Toraks hareketlerini izleyiniz.
- Solunum seslerini duyabilmek için kazazedenin ağzını dinleyiniz.
- Yanağınızda hava giriş-çıkışını hissediniz.
• Kazazedenin normal olarak soluyup solumadığına karar vermeden önce, 10 saniye kadar bak, dinle, hisset yöntemini uygulayınız.

5A. Kazazede normal olarak soluyorsa:
• Kazazedeyi Recovery pozisyonuna alınız.(Aşağıya bakınız)
- Birisini yardım çağırmaya gönderiniz. Yalnızsanız kendiniz yardım çağırmaya gidiniz.
- Solunumun devam edip etmediğini kontrol ediniz.
5B. Kazazede solumuyorsa, veya arasıra gasping hareketleri veya zayıf solunum çabaları varsa:
• Birisini yardım çağırmaya gönderiniz. Yalnızsanız kendiniz yardım çağırmaya gidiniz. Döndüğünüzde, aşağıda tanımlandığı gibi yapay solunuma başlayınız.
• Kazazedeyi sırtüstü yatar duruma getiriniz. (Henüz bu pozisyonda değilse)
• Herbirisi toraks kafesinin şişip, yeniden eski haline dönmesini sağlayan iki etkili solunum yaptırınız.
- Başın geriye itilmesi ve çenenin öne doğru kaldırılmasını sağlayınız.
- Kazazedenin alnında bulunan elinizin baş ve işaret parmakları ile burnun yumuşak kısmını sıkıştırarak kapatınız.
- Kazazedenin ağzını hafifçe açınız, fakat çeneyi öne doğru çekmeye devam ediniz.
- Derin bir soluk alınız ve dudaklarınızı hastanın dudakları çevresine hava kaçağı olmayacak şekilde iyice yerleştiriniz.
- Hastanın göğüs kafesinin, normal solunumdaki gibi yükseldiğini gözleyerek, 2 saniye süre ile akciğerlerinizdeki havayı hastanın ağzından akciğerlerine gönderiniz.
- Başın geriye itilmiş, çenenin öne doğru çekilmiş pozisyonu devam ettirerek; ağzınızı kazazedenin ağzından uzaklaştırınız ve hasta ekspirasyon yaparken göğüs kafesinin eski haline döndüğünü gözleyiniz.
• İki effektif solunum yaptırabilmek için, tekrar bir nefes alınız ve yukarıdaki sırayı tekrarlayınız.
• Effektif solunum yaptırmakta güçlükle karşılaşıyorsanız.
- Hastanın ağzını yeniden kontrol ediniz, obstrüksiyona neden olabilcek bir madde varsa çıkarınız.
- Başın yeteri kadar geriye itilip itilmediğini yeniden kontrol ediniz.
-İki effektif solunumu başarabilmek için, beş defaya kadar solunum yaptırmayı deneyiniz.
-Hala başarılı olamıyorsanız, dolaşımı değerlendirmeye yöneliniz.
6. Dolaşım belirtileri açısından kazazedeyi değerlendiriniz:
• Bak, dinle hisset yöntemi ile kazazedede normal solunum, öksürük veya hareket bulunup bulunmadığına bakınız.
• Sadece karotis nabzı bakmak için eğitildiyseniz, karotis nabzına bakınız.
• Bunları yapmak için 10 saniyeden fazla zaman harcamayınız.
7A. Dolaşım belirtilerini kontrol ettiğinizden emin iseniz:
• Hasta kendisi soluyuncaya kadar yapay solunuma devam ediniz.
• Yaklaşık her 10 solunumda bir (veya her dakikada bir) dolaşım belirtilerini yeniden kontrol ediniz. Bu kontrollar sırasında 10 saniyeden fazla zaman harcamayınız.
• şayet hasta kendisi solumaya başlarsa fakat bilinçsiz durumda kalırsa, onu recovery pozisyonuna getiriniz. Hastanın koşullarını kontrol ediniz ve solunumu duracak olursa hastayı sırtüsü yatar pozisyona getirmeye ve yeniden yapay solunuma başlamaya hazır olunuz.
7B. Dolaşım belirtileri yoksa veya tam olarak emin değilseniz:Toraks kompresyonlarına başlayınız:
• Hastanın ayak ucuna doğru olan elinizle sternumun alt yarısını lokalize ediniz.
- Bulunduğunuz taraftaki arkus kostariumu, elinizin işaret parmağı ve orta parmağı ile hissediniz. Arkus kostariumu palpe etmeye devam ederek, bu iki parmağınızı yukarıya doğru, hareket ettiriniz. Her iki arkus kostariumun birleşmiş olduğu noktada, ksifoid çıkıntı üzerine orta parmağınızı; sternumun üzerine de işaret parmağınızı yerlerştiriniz.
- Diğer elinizin, el bileği ile avuç içi arasındaki kısmını, orta hatta olmak üzere; ksifoid çıkıntının üst kısmına yerleştirdiğiniz, işaret parmağınıza yaklaştırınız. Elinizin bu anda bulunduğu yer, sternumun alt yarısı olacaktır.
- Sonra, diğer elinizi de bu elinizin üzerine koyunuz.
- İki elin parmaklarını kenetleyiniz veya serbest bırakınız ve basının kazazedenin kostaları üzerine uygulanmadığından emin olmak için ellerinizi kaldırıp bakınız. abdomenin üst kısmına veya sternumun alt ucuna bası uygulamadığınızdan emin olunuz.
- Kazazedenin toraksı üzerinde vertikal olarak durunuz, dirseklerinizi bükmeden, yukarıdan aşağıya doğru, sternumu 4-5 cm çöktürecek şekilde bası uygulayınız.
- Sternum üzerine koyduğunuz eliniz ile sternumun temasını kesmeden, basıyı gevşetin, dakikada yaklaşık 100 defalık bir ritm içerisinde (saniyede iki defadan daha az) klap masajı uygulamalarını devam ettiriniz. Yüksek sesle saymak yararlı olabilir. Kompresyon ve dekompresyon fazlarının sürelerinin eşit olmasına dikkat ediniz.
• Solunum ve Dolaşımı kombine ediniz:
- 15 kompresyondan sonra başı geriye doğru itip, çeneyi öne doğru çekin ve 2 effektif solunum yaptırın.
- Ellerinizi derhal sternum alt yarısı üzerine getirin. Onbeş kompresyon daha uygulayınız. Kompresyon ve solunumlara 15:2 oranında devam ediniz.
- Sadece hasta hareket eder veya spontan bir soluk alırsa, dolaşım belirtilerini yeniden kontrol etmek için ara veriniz. Bunun dışında resüsitasyona ara vermeyiniz.
8. Resusitasyona,
- Bu konuda yetişmiş kalifiye personel gelinceye,
- Kazazede yaşam belirtileri gösterinceye,
- Ya da siz yorgunluktan tükeninceye kadar devam ediniz.
[/quote]

Featured Replies

Harikasın...

''-Yerinden çıkmış diş protezleri de dahil olmak üzere görülebilir bir yabancı cisim varsa kazazedenin ağzından çıkarınız. Yerinde sağlam bir şekilde duran diş protezlerini çıkarmayınız.'' Hakkaten yaşanıyo mudur acaba böyle şeyler. İnsan gülse mi ağlasa mı bilemiyor.

Edited by Canbass

• Author
Bu tip konularda maalesef çok açık davranmak gerekiyor.

Bilinçsiz bir kişi o panik anı ile söylenen şeyi birebir uygulamaya çalışıyor ve evet bizde benzer şeyi sormuştuk gerçekten yaşanıyormuş.
bigiler için teşekkürler işallah bunları yapmak hiç nasip olmaz ama 7B den itibaren kullanılan terimler yüzünden pek bişey anlamadım mümkünse biraz açıklayabilir misin?
[quote name='Shevarash' post='80014' date='Dec 6 2006, 06:21 PM']
Hiç kimsenin ihtiyacı olmaması dileği ile...
[/quote]
amin :(
gerçekten cok güzel bilgiler ve sabit konu haline gelmesi de çok iyi olmuş. basit gibi görünen bu hareketler halbuki acaip önem taşiyor. teşekkürler Sheva :)
  • Author
[quote name='6sanit6arium6' post='80072' date='Dec 6 2006, 11:24 PM']
bigiler için teşekkürler işallah bunları yapmak hiç nasip olmaz ama 7B den itibaren kullanılan terimler yüzünden pek bişey anlamadım mümkünse biraz açıklayabilir misin?
[/quote]
Recovery pozisyonu : sağ omzun üzerine gelecek şekilde yan yatırılması

Toraks : göğüs kafesi

Sternum : göğüs kafesini oluşturan kaburgaların bağlandığı sivri kemik çıkıntısı

Vertikal Duruş : yere dik olarak durmak

Kompresyon : baskı

Dekompresyon : gevşetme, baskıyı alma

Resusitasyon : basitçe, kalp masajı
  • 3 months later...
  • 1 year later...
[quote name='Shevarash' post='80014' date='Dec 6 2006, 18:21 PM']Bu konu benim ders notlarımdan alıntıdır. Her daim birilerinin yardıma ihtiyacı olabilir diyerekten buradan sizlerle paylaşmak istedim. Tamamını uygulayamasanız bile başlangıcını bilip gerekirse bir hekim yada sağlık personeli yakınınıza gelene kadar birini hayatta tutabilirsiniz.

Daha alt kademeleri de öğrenmek istiyorum ancak terimleri anlamadım diyenler varsa özel olarak sorabilirler.

Hiç kimsenin ihtiyacı olmaması dileği ile...[/quote]
ben ılk yardımda sunı terefusten yanayım :lol: