Jump to content
Posted
Evet uzun zamandır yazasım vardı ve o yazılası boş vakitleri tüketmeden yazma azmini kendimde bulabildim...
Öncelikle kimsenin üstüne alınmamasını isterim çünkü bu yazı sadece ve sadece kendi düşüncelerimden ibarettir.
Birçok oyun oynamama rağmen bazen kendimi yargılamadan edemediğim ve moduler bir devinimin içinde oyun oynamaktan çok ego oynadığımı fark ediyorum. Bu yüzden yazı eğiticilikten yoksun bir öz eleştiridir. Umarım bunları sizlerde yapıyorsunuzdur.
Bizler için kurulmuş ve eğlence kaynağı olması maksadıyla hizmet veren bir serverin nimetlerinden faydalanırken bazı davranışlarımızın aslında bizi oyundan ve benliğimizden uzaklara götürdüğünü düşünmeden edemiyorum. Oysaki basit bir dille OYUN bu. Sadece "Hoş vakit" adına yapılmış bir meşgale bu. Hizmet verenlerin genelinin hiç bir menfaati olmaksızın hayatlarından bir bölümünü bizler için kopartıp bize verdikleri, özellerini bizler için yok saydığı bir platform bu. Bizler ne yapıyoruz bu fedekarlıklara karşılık? Bir kısmımız koca bir hiç... Bir kısmımız ise düzenin elverdiği kadar fedakarlık. Bahsettiğim fedakarlık oyunu oyun gibi oynamaktan ibaret benim gözümde... Tabiki kendi içinde sosyalleşen bu muazzam online oyunun sorunlarını birlikte çekeceğiz birlikte üstesinden geleceğiz ama sorun kişi/kişilerden kaynaklanıyorsa ne yapmalıyız? Oyun içinde tek işinin agrasif tutumlar içinde- hata sömürüleri ile ve aksi ne varsa onu yapmakla geçiren kişilere ne yapmalıyız? Görüp görebileceğinin bir monitörden öteye gitmeyecek olan ve sözlerinin sadece odada bir sivrisineğin çıkartabileceği sesteki anlam kadar anlamı olan kişilerin davranışlarının oyunu kötülemesine, dejenere etmesini önlemekte adminler kadar bizlerinde vefası değil midir? Dedim ya başta bu bir oyun işte; demekki oyun süresince ölsekte kalsakta, sohbetle yada farmingle geçirsekte zevk alabileceğimiz bir sanal dünya... Buna küfür veya lakayitlik eklemenin oyuna ve çevrenizdekilere ne gibi yardımı dokunabilir hiç bilmiyorum.
Bizler (kimler olduklarını bilirler) zamanında sırf kişiler düzgün oyun oynayabilsin diye oyunun oyuncu statüsünde gönlen ayrılıp, günümüzün 12-16 saatini oyuncularımızın-ailemizin soru ve sorunlarına ayırdık... Bir borcun ödenmesine yardım ettik; Vefadır bu borcun ismi... Neyseki bazı sebeplerden dolayı ıradık, ayrıldık veyahut uzaktan izledik. Ama inanın bu "oyun oynama" ruhunu hiç kaybetmedik.. Gerek Msn'de gerek real hayatta karşılaştığımızda hep oyunumuzu KURALLARINA göre oynadık. Samimiydik ama sınırlarımızı bilirdik, Profesyoneldik ama bir okadarda AMATÖR hislerimizi coşturduk...
Oyunun hakkını verin, bu oyun sizlerden sadece zaman çalıyor diye düşünmeyin... Sizlere inanamayacağını kadar sıkı bağlar veriyor, sizlere uzaktakilere karakterinizi lanse etme şansı sunuyor, sizlere bir dünya sunuyor ve kısmen dünyanızı sizin şekillendirmenizi sağlıyor, sizlere dünyada olamayacağınız bir konforu monitörün karşısına sunuyor ve bunları yaparken sizden tek birşey bekliyor ; Doyasıya "Oyun Oynama"nızı... Hadi biraz "Oyun Oynayalım"

Featured Replies

Sonuna kadar haklısın.Güzel yazı olmuş sonuna kadar haklısın...

Edited by Lochtan

kafamdan geçenleri üşenip yazamadıklarımı yazmışsın D :)
şu anda da hala oyunda senin gibi Duyarlı insanlar olursa yada varsa anca sunucu bu şekilde ayakda durabilir diye düşünüyorum.
[quote name='Ashley' post='99429' date='Mar 11 2007, 11:32 AM']
Bahsettiğim fedakarlık oyunu oyun gibi oynamaktan ibaret benim gözümde...
[/quote]
Burada gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsin. Hepimiz sadece bu fedakarlıgı "oyunu bir oyun gibi oynamak" ile yaparsak ortam değişir, dostluklar artar...Gitgide daha fedakar oluruz...
Barış Abimin (bloodbath) forumda bir yazısı vardı. Yanında resimleri de koymustu. Crossroads'ta 2-3 kişi yanyana uzanmıs o da Muhittin'i ile (kodosu) üstlerinden atlıyordu ve aralarında çok güzel sohbetler geçiyordu. Bosslara giderken sürekli sohbet... Ayrıca boss'tan düşen itemları da almıyorlarmış. A kişisi B alsın diyor, B kişi C alsın diyormuş... Bunlar gerçekten çok güzel şeyler... Bilmiyoruz bu oyunu oyun gibi oynarsak neler olacak, neler değişecek...
Bu bilincin kazanılması dileğiyle...
Saygılar, sevgiler...
Tamamen haklısınız bu oyunu oyun gibi oynandığı zaman gerçekten süper dostluklar oluşuyo şimdi bi çok dostum oldu burda değilim ama msnde konuşuyorum, kimisiyle gerçek hayatta buluştum görüştüm (ki bunların bi çoğu da allydi yani oyundaki savaştığım reskill yaptğım ve bana reskill yapan insanlardı..) Bu aslında normal bi tek kişilik oyundan çok farklı bi oyun ve bunu farklı yapan işin içinde sosyalliğin olması... Sadece level atlayıp farm yapıp güzel item alıp kendimizi tatmin etmek istersek bu oyundan bin kat daha güzel oyunlar var oblivion gibi diablo gibi onları rahatça oynayabilirz peki neden biz bunu oynuyoruz çünkü karşımızdakinin bi insan olduğunu bilmek ona selam vermek küçük bi şaka yapmak bütün oyundaki bütün itemlere sahip olmaktan en güçlü olmaktan birmilyon kata daha güzel de ondan... Herkes bunun farkında olarak oynarsa çok güzel olur...
[quote name='informal' post='99446' date='Mar 11 2007, 12:57 PM']
Burada gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsin. Hepimiz sadece bu fedakarlıgı "oyunu bir oyun gibi oynamak" ile yaparsak ortam değişir, dostluklar artar...Gitgide daha fedakar oluruz...
Barış Abimin (bloodbath) forumda bir yazısı vardı. Yanında resimleri de koymustu. Crossroads'ta 2-3 kişi yanyana uzanmıs o da Muhittin'i ile (kodosu) üstlerinden atlıyordu ve aralarında çok güzel sohbetler geçiyordu. Bosslara giderken sürekli sohbet... Ayrıca boss'tan düşen itemları da almıyorlarmış. A kişisi B alsın diyor, B kişi C alsın diyormuş... Bunlar gerçekten çok güzel şeyler... Bilmiyoruz bu oyunu oyun gibi oynarsak neler olacak, neler değişecek...
Bu bilincin kazanılması dileğiyle...
Saygılar, sevgiler...
[/quote]

+++ Sonsuz
Bir arkadaşımı instance`a giderken izledim. Çocuk buff istiyor pri ise" 1 dakika dur be" diye tersliyordu <_<

Edited by BigBang

Sağol Pho seni seviyorum biliyosun :)
  • Author
Ben burada Gerçek Oyuncuları görmek istiyorum... Sadece burada değil in-gamede de yer etmelerini [b]OYUNCU[/b] felsefesini tamamen bu platforma oturtmalarını ve tabiri caizse bal gibi bir oyunda en asgari sorunla ve o sorunlarında müşterek fedekarlık-yardımlaşma içinde giderileceği, ownerindan, moderatorune sorunların sadece [u]teknik [/u] kısmını bırakıp, [b]OYUNCU[/b] sorunlarını yaşatmamak için bu sırada da kendi oyunundan maximum zevki alan, bu zevki paylaşabilen OYUNCULARI görmek istiyorum WT'de!!!
[u][b]Neredesiniz?[/b][/u]

Edited by Ashley

Phocum herşey güzel uyarılar dilekler vs de bu insan yapısı 'bu saatten sonra sen artık kibarsın, saygılısın' demekle kimseyi değiştiremezsin. Genel yaş ortalamasını düşünürsen bizimkiler sadece abi abla temennisini geçmez. Ha dediğin nası olur eli baltalı bilrini bulursun sağlam cezalar koyarsın ve en önemlisi bunu [u]uygularsın[/u]. Çogumuzun bu sunucuda oyun oynamayı bırakmamızın nedeni bu tip insanlara doğru dürüst yaptırım yapılmaması. Küfür hakareti falan da geçtim adamlar birbirini bıçaklayacak bunu genelden yazıyolar, adreslerini falan alıyolar, yani oyunu geçti adli olay artık, durun çüşün dedik olmadı, bunun sslerini gönderdim kaç kişiye noldu.. hiçbişey.

Bir topluluğu belli bi düzene sokmak istiyosan yaptırımların sağlam olacak ve harfiyen uygulanacak. Ha yok uğraşamam diyosan yada millet özgür olsun takılsın diyosan hiç karışma ignorela oyununa bak. Tabi benim bu dediklerim 1,5 sene öncesindeki gözlemlerim. Ne değişti bilmiyorum...

ReN

Not: Farkındayım karabatak gibi farklı charlardan çıkıyorum da eş dost biraz daha aktif kullanırsa forumu bi acc alacam artık :)
[quote name='TuGhAn' post='99525' date='Mar 11 2007, 19:39 PM']
Ha dediğin nası olur eli baltalı birini bulursun sağlam cezalar koyarsın ve en önemlisi bunu [u]uygularsın[/u].
[/quote]
BEN :D
elimde balta
kelle keserim. :dh:
sen ne bakıosun ban
bana mı dedin ban
ama düzen de bir yere kadar insanların harbi insan olması lazım yada insanlığın ismi lekelendiyse bu kadar hayvan olmak daha gururlu olacaksa hayvan da olunabilir.
sonuçda oyun oynamaya gelenler veya stres atmaya gelenler var eğer stres atmayı küfretmekte, sağa sola sataşmakta bulanlar varsa onlara güle güle denir.

Edited by malachi777

Phocum herşey güzel uyarılar dilekler vs de bu insan yapısı 'bu saatten sonra sen artık kibarsın, saygılısın' demekle kimseyi değiştiremezsin. Genel yaş ortalamasını düşünürsen bizimkiler sadece abi abla temennisini geçmez. Ha dediğin nası olur eli baltalı bilrini bulursun sağlam cezalar koyarsın ve en önemlisi bunu [u]uygularsın[/u]. Çogumuzun bu sunucuda oyun oynamayı bırakmamızın nedeni bu tip insanlara doğru dürüst yaptırım yapılmaması. Küfür hakareti falan da geçtim adamlar birbirini bıçaklayacak bunu genelden yazıyolar, adreslerini falan alıyolar, yani oyunu geçti adli olay artık, durun çüşün dedik olmadı, bunun sslerini gönderdim kaç kişiye noldu.. hiçbişey.

Bir topluluğu belli bi düzene sokmak istiyosan yaptırımların sağlam olacak ve harfiyen uygulanacak. Ha yok uğraşamam diyosan yada millet özgür olsun takılsın diyosan hiç karışma ignorela oyununa bak. Tabi benim bu dediklerim 1,5 sene öncesindeki gözlemlerim. Ne değişti bilmiyorum...

ReN

Not: Farkındayım karabatak gibi farklı charlardan çıkıyorum da eş dost biraz daha aktif kullanırsa forumu bi acc alacam artık :)
[/quote]

[quote name='malachi777' post='99560' date='Mar 11 2007, 20:56 PM']
elimde balta
sen ne bakıosun ban
bana mı dedin ban
ama düzen de bir yere kadar insanların harbi insan olması lazım yada insanlığın ismi lekelendiyse bu kadar hayvan olmak daha gururlu olacaksa hayvan da olunabilir.
sonuçda oyun oynamaya gelenler veya stres atmaya gelenler var eğer stres atmayı küfretmekte, sağa sola sataşmakta bulanlar varsa onlara güle güle denir.
[/quote]

Sanırım arkadaşların dedikler şeylerde benim payım hatırısayılır derecede madem böyle zaten giderim...
[quote]Küfür hakareti falan da geçtim adamlar birbirini bıçaklayacak bunu genelden yazıyolar, adreslerini falan alıyolar, yani oyunu geçti adli olay artık, durun çüşün dedik olmadı, bunun sslerini gönderdim kaç kişiye noldu.. hiçbişey. [/quote]

kıme gonderdınde bısey olmadı ?

bu tarzdakı konusmalar bıze hıc yollanmadı 1 kere kufur eden oldu oda dırek banlandı
[quote name='GM1' post='99569' date='Mar 11 2007, 21:09 PM']
kıme gonderdınde bısey olmadı ?

bu tarzdakı konusmalar bıze hıc yollanmadı 1 kere kufur eden oldu oda dırek banlandı
[/quote]
hmm arkadaş 1.5 sene önce demiş
1.5 sene önce sen buralardamıydın?
İyi oyunlar.Oyun oynadığımızı hatırlatan güzel bir yazı .Teşekürler...
[quote name='GM1' post='99569' date='Mar 11 2007, 21:09 PM']
Sanırsam, biz oyunla değil, oyun bizle oynuyor. Game Master®
[/quote]
:)
Elinize sağlık bunları ortaya cıkaran genlde KO dan buraya gecmıs adamlar kımle konussam bole oldu adamlar tamamen cahılkler bır seylerı beceremeyıp bırılerıne satasmayı işten sayıyorlar... Yada Guıld dekı olaylar ornek ya abı kac aydır 60 laymadın fılan ne bu abı adamın keyfıne kalmıs zorlamak fılan sacma bence amac keyıf almak sa yada oyun oynamaksa tabii ;)

ReN

[/quote]

[quote name='malachi777' post='99560' date='Mar 11 2007, 20:56 PM']
elimde balta
sen ne bakıosun ban
bana mı dedin ban
[/quote]
Etrafımdaki insanları daha iyi, daha kaliteli olmaya özendirdim. "Küfür mü ettin, ban!" , "en ufak bug mu yaptın, ban!" olayını da yaptım. Eli baltalı da oldum, abi de oldum ama bir noktaya kadar sanırım.

Doğruya doğru cezaları uygulamakta yetersiz kaldık. Yanlış işler de yapıldı, yapılmaya devam da ediliyor. Bu yüzden bir sürü iyi oyuncu kaybettik, hala da kaybediyoruz. Ne yapalım kısmet böylemiş deyip geçmek lazım fazlaca uzatmaya gerek yok.
  • Author
Bakın birilerini banlamak veya ceza vermek degil amac... Ya da temizlik operasyonunun başlangıç düdüğünü üflemek değil... Ne yazıkki bunu yazarken utanıyorum ama yinede yazacağım ; bazı kişilerin silkinip, insan olduklarını anımsatmak lazım.. Çünkü bu ve bu tip oyunlar İNSANlar için yapıldı!

Edited by Ashley

WT nın kan kaybetme sebebı bunlardan zıyade RES kesınlıke anket yapın ve görün hocam ben 3 rese dayanabıldım ama bır noktadan sonra ınsana koyuyor malasef :( Arkdaşlarımı bırakmak ıstemıyordum ama onca ugras ve cabanın bosa gıtmesı benı uzuyor sonucta ayalrca kasıyoruz dimi :(

Her çuvalda bir çürük elma cıkar sunucuın güvenırlıgını kazandırıp lag ve char silinme olayalrıan çözüm lazım sağlam ve gelişmeye açık bir emu lazım .. Res atılmadan tabiki..

Edited by Passion

yani res emudan hiçkimse isteyerek reslemez. ilerleme kaydetmek istiyorsa sunucu res şarttır.

İnsan konusunda ise ban ban ban eleye eleye geride temiz bir çıktı kalabilir. ama bu kadar elemeden sonra az bir çoğunluk kalır.

insanların karakterine bağlı sonuçta karşısında insan varmış gibi oynarsa farklı, internetin arkasına sığınarak küfür vs ederse farklı, amaç sadece oyun değil sağlam sıkı arkadaşlık dostluk ise daha farklı haraket eder.
tabi yaşları ufak olan arkadaşlardan bazılarının karakteri yeterince gelişmediği için istenile düzeyde bir iletişim sağlanamamaktadır. tabi akıl yaşda değil baştadır. illa yaşı küçük olması lazım değil bu çoğul bir genelleme daha çok tecrübe ile ilgili bunun dışında çoğu benden bile büyük elemanın oyun hırsı nedeniyle ağza alınmayacak laflar ettiğini duydum.

sadece bilinmesi gereken bu bir oyun. zevk için oynuyorsun. hayatta zaten kaç şeyden zevk alıosun ki. zevk aldığın birşeye sinirleniyorsan hiç oynama. eğer hırs yapacaksan pozitif hırs yap ki kendine yararın olsun. karşında hayatında hiç görmediğin bir insan yada sürekli gördüğün biri var ama sonuçta insan npc değil.