Jump to content
Posted
Selam arkadaşlar.. şimdi kediler hakkında hiç de iyi konuşasım yok. Daha doğrusu işin ucu yine insana varıyor ama olsun sevmiyorum zaten.. Yolda bir tanesi BURNUNDAN kustu, resmen içindekileri çıkardı. benim de aklıma bişeyler geldi onları yazayım.

Kediler:

- Bir mahallede kuduz bir köpek bulunursa orası karantinaya alınır ve tüm köpekler toplanıp uyutulur.
FAKAT kuduz vakalarının %70 inden kedicikler sorumludur.. Hatta istanbul eski belediye başkanlarından birisinin Van kedisinde kuduz çıkması ise tam bir ironidir. o kedide bile varsa....

- Toxoplazma Gondii: (Bu çok önemli!!)
Bir çeşit parazit olan bu canlıdan önce şunu söyliyim. Türkiye de barsak solucan oranı doğuda %40-50 iken marmarada %2-5 oranlarındadır. hatta bazı kesimlerde daha da azdır. Fakat Türkiyedeki Toxoplazma Gondii oranları doğuda %50-60 iken marmara da %60-70 dir. yani istanbulda yaşayan arkadaşların çoğunda var bundan. fakat 100 vakanın 5 inde enfeksion yapar onların da bir kısmında ciddi olarak kendini gösterir. İstanbul nüfusuna bakarsanız aslında ciddi bir sayı.
Mecburi hücre içi parazit olan bu canlı BÜTÜN hücrelerde çoğalabilmektedir. en büyük etkisi hamile kadınların plasentasına bulaşarak bebekte ciddi sakatlıklar yapar ve çoğunlukla öldürerek düşük yapmaya sebep olur.

İşte bu denli tehlikeli bir parazitin bu kadar yaygın olmasının sebebi KEDİCİKLER.. kedi dışkısından yayılır çevreye. biz de sevimli görünüşlerinden (!) dolayı kıyamadığımız kedilerin sokaklarda kafalarına göre gezmelerine izin verdiğimiz için Toxoplazma Gondii oranları bu kadar yüksek oldu.. Bu durum gelişmiş sayılabilecek ülkelerden bir tek türkiyede böyle. Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültesinin içinde bile bir sürü kedi serbestçe dolasıyor..

Köpekler açığa dışkılar ve bırakırlar. Dışkıları güneşte kurur ve içindeki parazitler ölür. Gariptir Toxoplazma Gondii nin hastalık yapması için 15 gün boyunca dış ortamda bekleyip gelişmesi gerekir ve kediler dışkılarını gömdükleri için parazitler bu süreyi toprak altında rahatça doldurur. Eğer köpekler gibi gömmeseler hastalık yapmayacaktı.

ÇÖZÜM::::

1- Özellikle evde kedi besleyen arkadaşların kedi dışkısından uzak durmaları ve kumlarını sık sık değişmeleri
2- Çiğ sebze,meyveler ve eller iyice yıkanmalı
3- Yemekler iyice pişirilmelidir.
4- Kedileri de uyutmalıyız! (en etkilisi) ahauhauhauhuahuaha.. en azından kontrol altına alsak hoş olmaz mı KEDİCİKERİ!!!!

saygılar...

Featured Replies

oldum olası kedileri sevmem köpekleri herzaman daha çok sevmişimdir :D
bizim buralardada dolanıp duruyor kediler bundan sonra yanıma yaklaştılarmı bi tekmeyle uzaklaştırırım :D :P
küçükken 4 tanesinin kuyruğunu birbirine bağlayıp ipin ucunada teneke bağlamam halbuki nede yararlı bir davranışmış :ag:
Kendimi bildim bileli 1 ya da 2 hatta bazı dönemler 3 kedim oldu hiç bişey de olmadı.. Kedi besleyen bi sürü insan tanıdım hiç bişey olmadı...
Ha ben zamanında köpek de besledim, tavuk da, kirpi de ve akla gelebilecek garip garip hayvanlar da... Hiç bişey olmadı... Belki de abartılıyor şu hayvanlardan zarar görme şeysi... (kuş domuz vs zilyon çeşit griplileri saymazsak =) )
Höyt :D

Kedinin kusuru varsa köpeğin de vardır kuşun da, bu kadar abartmayın :P Nedendir kedi düşmanlığı bu kadar, yapmayın ertmeyin, yazık hayvanlara. Bir de şöyle bişey var, parazitli de olsa sadece Ağaç ve insandan oluşan bir ortam değil hayvanıyla böcüğüyle otuyla karmaşık bir ortamı tercih ederim ^^ (Kampüste hayvan bulunmasına cevap olarak)
  • Author
abi ortalıkta öyle serbestçe dolaşmaları bence kötü ya.. kontrol altına alınsın.
bir parazit vücudunuza bulastıgında hastalık yapmayabilir. fakat çoğalıp oraya bağlanabilirse hastalık yapar. kedilerden bir sürü hastalık bulaşabilir. en azından kontrol altına alınmalı. %60 (barındırma oranı) az bir oran deil. üstelik zorunlu hücre içi paraziti temizlemek de zor olur.

abartılan bişey de değil. hastalık bir anda ortaya cıkmayabilir. ciddi semptomları göstermeden kadında düşüğe sebep olabilir. tavsiyem dikkatli olun. ama sizin bileceğinz iş :)

benim amcamın kızına siyam kedisinden hastalık bulaşmıştı. ağır seyretti ama atlattı..
  • 2 weeks later...
şhh kedilere laf yok :D !

:P şaka maka ciddi konuymuş bilgilendirme için sağol;her ne kadar beslemesemde :)
kediler hakkında böyle düşünen birisi mi?
hayatta inanmam :)
  • Author
bilim yolundaki kediler :D
bi işe yarasınlar

edit: sanitarium ilerde yeni bir teknolojiyle umarım doğum yapmak zorunda kalmazsın.. düşük yapıp bir parçanı kaybettiğin için üzülmeni istemem abi. onun dışında erkeklerde pek de sorun yapmıyor.
%0.05 ihtimal istatiksel olarak.

Edited by Holy_Kiss

Holy cidden inanamadım şimdi bırak bilimi fln ayak yapma burda :P
sen bi kedi seversin :P :D
zaman gectıkce.... insanoglu teknolojıde devrım sayılabılecek onemlı adımları attıkca bu tur yan etkılerde kacınılmaz oluyor. gecmıse kısaca bır gozatalım.bundan bılmem kac asır once duzınelerce ınsan grıp enfeksıyonu yuzunden canından oluyordu.vebadan ise kac ksıının can verdıgını saymak mumkun deıl.sımdı bu bıraz garıp gelebılır ama o zamanın teknıgıyle belkıde caresı yoktu.
sımdıyse bildigim kadarıyla kanser,aids,kus grıbı,domuz grıbı vsair daha bırcok yenı hastalık turu ortaya cıktı.suan ıcın kesın tedavı dıye bır yontemden bahsetmek mumkun deil.
konuyu kedılere dayandıracak olursak vede kedıcıklerı,o masum behlul gozlerı suclamak yerıne onların ne tur besınler aldıklarını arastırmak daha akılvari olur.
gunumuzde 3 ogun aldıgımız gıdaların yuzde 99 u hazır gıda dedıgımız turden.oncelerı yogurdu koylerden satır satır getırırlerdı.tadına doyum olmazdı.sımdı hazır yogurt cıktı.tat desen koy yogurduyla kıyaslanamayacak kadar tatsız.
yogurt bunlara sadece bır mısal teskıl edıyor.listeyı genısletmek mumkun.
hal boyleyken vucuda gereklı proteın gırmez ve böylece hastalıklara karsı bagısıklık sıstemımız işlevlerini tam olarak yerıne getıremez.
kedılerse bılırsınız cöplüklerden ne bulurlarsa affetmez mıdeye ındırırler.sokak kedılerınden bahsedıyorum.onlar dusunmezlerkı bunu yemeyeyım bu daha zararlı hastalık fılan var ınsanlara yada baska kedılere hastalık bulastırma ıhtımalım var fılan.....
insanoğlunun basarmıs oldugu o teknıgınde bu tur olumsuzluklar uzerınde kanımca etkısının buyuk oldugu acıktır. bu tur gelısmeler sözum ona bazı yanlış kişilerce bırtakım kendı menfaatleri dogrultusunda kullanıldıgında gerek insanlar gerekse hayvanlar acısından buyuk zararlar ortaya cıkar.
bundan 10 yıl once kus grıbı dıye bır hastalık soz konusumuydu???
Çin'ın bılmem neresınden ulkemıze kadar gelen bır salgın olması kac yıl surdu??? kaynakları irdelenirse korkunc seyler gözler onune sergılenır.
şimdiyse kedilerden bulaşan hastalıklardan bahsetmeye basladık.yarın bılmem hangı hayvanı günahkeçisi yapıcaz.oda işin hazin tarafı.
Discovery Channel'ın Anımal Planet adlı kanalında ABD'de hayvan severlerin kişisel çabalarıyla hayvan bakımevleri vede hayvan polisleri kimliğiyle calışan kişilere dair program yayınlanmakta.adamlar öyle özenli çalışıyorlarki buldukları yaralı,aç-susuz,caresiz hayvanlara fiziksel ve psikolojık destek sunuyorlar.vede hayvanları sahıplenebılecek aileler bulmaktada zorluk cekmıyorlar.ilginç gelebılır ama kertenkeleden kurbagalar ve ceylan gıbı vahsı hayvanlarıda bulduklarında vahsı yasama donuslerı ıcın gereken ımkanları saglıyorlar.
inanılmaz gelebılıyor ama dunyanın jandarmalıgını yapan ulkede bu tıp ilginç şeyleri gorebılmek mumkun.sayıları yuzlerı bulan kedi, köpek, tavsan,kus barındıran aileler mevcut.
şimdi kendımıze faydalı olalım diye cevreye zarar verıyosak ve bundan dogan olumsuzlukları hayvanlara yukluyorsak bunun vicdanı yanı nerede kalıyor??????
  • Author
yazdıklarını okudum. bu sorunun sebebi kedilerin çöplerde falan beslenmesi değil. kedilerin düzensiz bir şekilde sokaklarda dolaşması. bence bu kontrol altına alınmalı. bugünkü mevcut düzende hayvan sevgisi south parkın bir bölümündeki gibi onlarla iç içe yaşayıp (hatta bir tane insan-tavuk oluyordu ) hayatımıza sokmak değil, onlar için uygun olanı yapmak. doğa ortamına bırakmak gibi. evde istediğinizi besleyebilirisiniz. ben sokaklardan bahsediyorum. herkesin ortak malından.

doğanın kendi bir döngüsü var. oluşan zararlı ürünlerin çoğu bir şekilde değiştirilir.. ama şu an biz doğada yaşamıyoruz.
senin dediklerinin çoğuna katılıyorum. mesela artık hazır ürünlerden dolayı bağışılığımız düştü ki bu da kedilerin yaydığı parazitleri daha tehlikeli yapyıor. eğer sağlıklı olacaksak bizim ve kedilerin iyiliği için kedilerin sayısını kontrol altına alıp doğa ortamına bırakmalıyız. besleyen arkadaslar da çok iyi bakmalılar.

bu çevreye zarar vermek değildir aksine kedilere iyilik yapmak bile denebilir. Toxoplasma gondii nin tek sebebi ise kedilerdir. ortada vicdansız bir durum yok.
çagımızda hayvanlara ayrılabılecek özellikle kediler için dogal ortam bulmak neredeyse imkansız.sebebi basit: yuzyıllardır kediler insanoglunun yasadıgı mekanlarla içiçe yaşadılar.köyler,kasabalar,sehirler kuruldu.kedıler hala evlerimizin herhangıbır yerınde,sokakta,bahcede.....şimdi dusnulurse kedılerın dogal ortamı neresi diye.buna cevap bulmak o kadar kolay olmaz.
evt o dedıgın enfeksiyonal hastalık yapan vırusun sadece kedilerden bulaştıgı mevzuunda haklı olabılırsın buna suphen olmasın.ama benım kafamı karıstıran sey neden bundan 10 yada 20 yıl once bu tur bır vırusal hastalık yoktu.şimdi neden var????
aslında ben bu tur konularda kendimde insan olmama ragmen kendı turumdekılerı acımasızca suclarım.cunku bize verılen aklı sadece kendı menfaatlerimiz için kullanıyoruz.
herseyın yaradılısında bır mana bır gaye vardır.bız bunun farkında olmamıza ragmen gerekenı gerektıgı yerde değilde işimize geldiği yerde yapıyoruz.
benım aklım pek rahat değil açıkcası.......konuyu umarım saptırmamısımdır.....cevabın için teşekkurler...
[quote name='Holy_Kiss' post='251477' date='Jun 2 2009, 11:19 AM']doğanın kendi bir döngüsü var. oluşan zararlı ürünlerin çoğu bir şekilde değiştirilir.. ama şu an biz doğada yaşamıyoruz.[/quote]

Konuyu elimden geldiğince dikkatli okudum ve tam bir kedi sever olarak ne yazık ki dediklerinin bir çoğuna katılmıyorum. Özellikle "ama şu an biz doğada yaşamıyoruz" lafı tam bir kavram kargaşasında olduğunuzu gösteriyor :) Bizde doğa da yaşıyoruz her ne kadar doğaya düşman varlıklar olsakta ... Doğa demek ormanlık alandan ibaret değildir yada tamamen vahşi bir hayattan...

Kedi konusuna gelirsek evet kediler dediğiniz hastalığa sebep olabilmektedirler ama her kedi değil. Bundan dolayı zaten dışkılarını içgüdüsel olarak gömerler. İnsanoğlu az akıllı davransında kedi dışkısını eşelemesin :) ki kediler bu anlamda aşılandıklarında hiçbir hastalığa sebep olmamaktadırlar. Kuş gribi dediler tüm tavukları acımasızca canlı canlı yaktılar toplumsal panik yarattılar sonuç ne oldu ? Hoşgeldin kırım kongo kanamalı ateşi .... Hangi hayvandan geçiyor bu hastalık? Kenelerden ! aa bir dakika tavuklar keneleri yiyordu değil mi :S Kedileri ne anlamda kontrol altına alacaksınız merak etmekteyim sayıları mı fazla ? Peki azaltalım ki öğrencilik zamanımda yurttaki tüm kedileri attılar iki güne kalmadı yurdu fareler bastı ! (ki bu yurt İstanbulda bir öğrenci yurdudur) Sonra güvenlik görevlileri ellerinde poşetlerle gidip kedi yakalayıp yurda saldı biz de rahat bir soluk aldık...

Senin belki bir yakının bu anlamda ciddi bir rahatsızlığa yakalanmış ve sıkıntı çekmişsiniz bu anlamda tepkini anlıyorum. Benim en yakın arkadaşımın ciğerlerinde köpek tüyünün neden olduğu ciddi bir enfeksiyon oluştu ki samimi söylüyorum ölümden döndü iki yıl sırtında kocaman bir delik ve o deliğe baglı ilaçlı bir serum şişesiyle yaşadı korkunç dönemlerdi hepimiz için. Ama bu demek değil ki tüm köpekler kontrol altına alınsın sayıları azaltılsın yok itlaf edilsin.

Doğanın bir dengesi var ve bu dengeye tek ters düşen varlık insanoğlu neden akıllıyız ya biz daha iyi biliriz ! Rahat bırakın canlıları .Doğal seleksiyonu kendi elimizle bozup kendi ellerimizle sonumuzu hazırlıyoruz ...
  • Author
farklı konulara değindiğinden iyi bir cevap uzun olacaktır. fazla uzatmak istemiyorum.
ama benim dediğim cümleden başlayalım. doğal seleksiyonu kendi elimizle bozuyoruz demişsin. doğru. bu da bizim şu anda gerçek bir doğal ortamda olmadığımızı gösteriyor. doğal seleksiyon doğal seçilim demek. evrimdeki bir aşama. bir rekabet ortamı yapmadıgımız için ve DOÐAyı bozdugumuz için doğal seleksiyon kalkıyor.. şu aşama için kediler adına bir doğal seleksiyon olabilir mi? veya rekabet var mı? arabaların altında kalmak mı seleksiyon? kalmayanlar yaşasın ve onlarn gen oranı gen havuzunda artsın???
yaşadığımız her yer aynı değil tabi. her yörede böyle bir uygulama yapmak katillik olur. şu an mesela istanbulda kediler açısından rekabet kalkmıs durumda. bu da aşırı çoğalmayı beraberinde getiriyor. doğada bir cinsin aşırı çoğalması dengeyi bozar. en iyi örnekte dediğim gibi toxoplasmanın %60 oranlarında insanlarda bulunması. doğada yaşasak bu kadar olmazdı. tekrar diyorum kasttetiğim doğa olmasını istediğimiz doğa. dengelerin olduğu bir doğa.
bu konuda iki örnek vereyim:
1- Avustralya'da şeker kamışı tarlaları kuruldu. fakat bir böcek türü kamısları yedi. bunun üzerine afrikadan Kurbağa getirdiler. kurbagalar zehirliydi. kurbagalar böcekleri yedi böceklerin sayısı azaldı. bir sorun vardı. kurbagalar zehirli olduklarından kurbağı yiyen timsah,yılan vs. de öldü. kurbagaların afrikadaki gibi zehire dirençli düşmanları kalmadıgından aşırı çoğaldılar. ve sadece koca Avustralya'da Darwin isimli şehir temiz kaldı. o şehirde de kurbağa vakaları görülmeye başlandı.
2- İsmini hatırlayamıyorm kusura bakma ama bir fikir adamı derki, --yaşlısı yaşayan tek tür insandır. insan populasyonu giderek çoğalıyor. ve artan populasyon yerleşmek için doğaya zarar veriyor üstelik artan populasyon besin ihtiyacını da arttıryor.--
o zaman bütün tedavileri bırakalım. insan nüfusunu da belli oranlarda kısıtlamaya çalısalım. yaşlıları afrikanın safarilerinde hayvanlar alemi içine atalım... ha pratikte maalesef olamayan 2. seçenek ise düzenli nüfus artışı yapalım, düzenli yerleşelim vs... ben bu 2. seçeneğe mantıken tabi karşı değilim fakat benim dediğim sorunu direk bunla ilişkilendirmek hata olur. çünkü bozuk bir çark sistemininin sadece bir kısmını çalıştırmak belki yıkılmak üzere olan saati yıkar. bundan 10 yıl sonra bu konuda umarım artan kötü olaylar yaşamayız.

Bu iki örneği bu konuyla ilişkilendirmeye çalış. uç noktalar fakat sen ortasını bulursun artık.
kontrol altına alalım derken senin dediğin gibi tavuklar gibi tüm kedileri toplayıp yakalım demiyorum. zaten kuş gribi ve toxoplasma nın yayılımı ve canlılık alemi bile farklı. biri virüs diğeri protozoaların sporozoası (Apicomplexa). kontrol altına alma konusuna pek girmedim sadece arkadaşların ne tedbirler alması gerektiğini söyledim çünkü onları ilk aşamada ilgilendiren o. kontrol altına almak uzun bir konu olur.

yorum için teşekürler. kısaca anlatmaya çalıştıgım insanın bozmus oldugu doğada güzel fikir umutların yanında pratikte yapılabilecek ve insan sağlığını korumaya yönelik bir davranış. senin dediğin gibi yapıcı bir davranışın başlangıç noktası maalesef bu değil.. yazdığım biraz şakalı ama kötü niyetli bir yaz değil.
insan oğluyuz ya akıllıyız di mi.
saygılar...