Jump to content
Posted
[center]Türkçe'nin Evrimi
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma
hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra
kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm
vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı
şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm
veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra
kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm
vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı
akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,
heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,
yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim,
kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama
bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi
kasar
dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu
yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi
yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"[/center]

Edited by marvellous

Featured Replies

Arkadaşım eline sağlık çok güzel olmuş ama 1985'te yazan ile 1975'te arasında bir sorun var. Bence ikisinin yer değiştirmesi lazım.

Edited by bulutizm

dilini kaybeden bir toplum yok olmaya mahkumdur...dil, din, ahlak, yasam tarzı, düşüncemizi deger yargılarmızı yani herseyimizi kaybetmek üzereyiz insanlarımız yaşasada...birde sosyallesme masalı aldı basını gitti bir bölümüz cahil bir bölümümüz üstün oldu...dilimize öyle bir girdilerki kürt türk düşman oldu...önemli bir konuyu gündeme getirmişin marvellous...tesekkürler
  • Author
rica ederim Mustafa kemal ATATÜRK'ün dil ile ilgili çok güzel bir konuşması var..

"Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

hepimiz bir nebze belki, bir çoğumuz kalanımızdan daha milliyetçidir. ama şu kaçınılmaz gerçekki hiç birimiz türkçemizin hakkını vererek Gerçek türkçe kullanmıyoruz.Belki bu kaçınılmaz ve önüne geçilmez bir durum ama olan oldu böyle kalsın demek taraftari değilim elimden geldiğince türkçemizi en doğru şekilde kullanma ve telafuz etme yanlısıyım.
Evrim her zaman iyi tarafa olmaz. Evrim çift yönlüdür...

Dilin öneminin bilinci hala toplumumuzda oturmadı. Sokak konuşmaları bir yana forumlar dahil heryerde abuk sabuk türkçe(!) konuşuyorlar.

Forumda da böle türkçeyi katledenleri uyarıncada "-ama çok katısınız,-ama herşeyi uyarıyorsunuz" oluyor...

Edited by Vandread
edit

eeee alışkanlıkları,tutumları degıstırmek kolay değil.kimsenin işinede gelmez baskasının ıstegıyle değişmek.sorun içimizde.herhangi birşeyi ne kadar cok seversen ona o kadar özen gösterirsin.bu tür seyler merak,heves ve sevgi üçlemini gerektırır.anadilini merak eden ögrenmeye hevesli vede seven kişi bir şekilde anadilinin inceliklerini öğrenmeye muvaffak olur.
zaman içerisinde dilde sözcük bakımından değişiklik olması dogaldır.şimdiki otobüs onceden çok oturgaclı göturgec olarak telaffuz edılıyordu.otobüsün saf türkçe olmadıgını bilmeyen yoktur.bunu yerıne TDK daha saf türkçe bir kelime getiremezmıydı????oda işin karanlık yanı olarak kalıyor.......
  • Author
ülkemize devrim gerekiyormu bu tartışılır devrim ,darbe,muhtura, gibi engellemeler yada olan üstü durumlar ülkemizin alehine olmayacağini hepimiz biliyoruz.Bunun yerine TDk in bir şeyler yapması hükümetin bir önlemler alması kaçınılmaz gerçektir , ne yazıkkı bu önlemlerin alınmayışı ülkemizi ben yabanci dil biliyorum ben modernim düşüncesinden çok yabanci ülkeler arasinda cahillik ve cehalete sürüklüyordur.şimdi bir konu açıcam atatürkün ağzından sesinden videoya kayıt alınmış amerikaya yaptıgı konuşma bakalım ne demek istediğini kaçımız anlıcaz konuşulan o türkçe ile şimdiki arasindakı farki hepimiz anlıcagız.
ülkemize aslında zihin devrimi gerekiyor. düşüncelerimizi yaşam tarzımızı batılılasmaktan korumalıyz öncelikle ,tabi günümüz şartlarında bu ne kadar başarılı olur bilinmez. artık ilişkilere , insanlara , hayata bakısımız bile iyice batılı özentisi oldu gidiyor
peynir bazen kendi dilimi içersidine bile çelişebilmektedir aynı ham madeden yapılmasına rağmen o zaman o dilimi kesip atıcaksın. Karl Marx (U.S.S.R)
devrim, sözcük anlamı itibariyle öncelikle devirmekten gelir...
şu anda devirme işini ve yerine başka bişeyi getirme görevini üstlenenler türkçeyi devirip yerine ne idüğü belirsiz, engrish diyerek ingilizlerin bile dalga geçtiği bi dili getirtmeye uğraşan bi kısım insan devralmış durumda...
burada tdk, devlet el atsın denmiş ve bişeyler beklenmiş ordan... unutulan şudur ki devlet denen biziz ve tdk denen kurumda sadece araştırma yapar...
türkçeye dışardan yeni kelime girmesi doğaldır, kullanılır ve kimseye de garip gelmez ancak o kelimenin türkçe karşılığı varsa o yabancı kelimenin kullanılması gülünç ve anlamsızdır, tehlikelidir...
bir kelimenin türkçe karşılığını bulmak ise, tdk gibi bir kurumdaki, üç beş tane araştırmacının dur şu kelimenin yerine ne koysak diye düşünüp, ("compact disc" hmm ne olsun? "bilgi tekeri") biz bunu bulduk alın kullanın diye dayatmasıyla olmaz (ki olmadığını gayet güzel görüyoruz, oturgaçlı götürgeçler, bilgi tekerleriyle)
eskiden türkçe nasıl korunuyordu söyleyeyim, kültürlü ve toplum için sürekli yeni eserler üreten yazarlar (sait faik, halit ziya...) avrupada görülen varlıklara ve cisimlere ait tanımlamaları türkçe olarak halka anlatırken, kendileri kelime yaratırlarmış (eski iki türkçe kelimeyi birleştireyim yeni kelime olsun mantığı değil...) ve halk bunu benimser kullanırmış...
şimdi yapılacak olan dayatma değil benimsetme olmalıdır... fakat şu da var ki artık topluma bilgi dışarıdan tek bir elden ve süzgeçten geçerek gelmemekte, dört bir yandan bilgi ulaşmakta... (yani yeni bir cihaz çıktığında, daha belki de onu çevirip düzgün aktaracak kişinin haberi bile olmadan, 5 yaşındaki çocuk rastlayabilmekte, empitiripleyıra... ve internet, yaşamın kaynağı, artık iletişimin açık ara lideri; türkçe'yi koruyabilmek için hem devletin, hem toplumun, hem yazarların, dili etkin kullanan kültürlü insanların, eğitmenlerin aktif olup, internette yerlerini almaları gerekmekte... ancak ne var ki devlet henüz interneti tü kaka olarak görmekte ve yapıcı değil yasaklayıcı, yıkıcı tarafında yer alarak dilin bozulmasını daha da körüklemekte... (G00Gl€, youtube vs vs hepsinin çıkış hikayesine bakarsanız arkalarında üniversite yani devleti görürsünüz... -tek bir logo ve arama butonuna sahip bir G00Gl€ için gereken yatırımın yüzbinlerce dolar olduğunu ve ancak devlet desteği ile gerçeklenebildiğini bilmelisiniz- )
Devletin yapacağı yatırım, internet üzerinde olmalı, madem hedef kitlesi gençler, bu durumda yapacağı yatırım yüz yıllık flash oyunlar yapmak, resmi e-devlet siteleri yapmakla kısıtlı kalmamalı... ciddi forumlara destek vermeli, telif hakkı sorunu kalmamış türkçe eserleri tarayıp internetle bütünleştirmeli, belli programcıklar yaratarak G00Gl€ translate'in yarım yamalak yaptığı çeviri işlerini yaptırmalı, hatta daha da fazlası, oyun firmalarına belli güvenceler vererek (korsana karşı) türkçe dil seçeneklerinin yapılması desteklenmeli...
tekrar söylüyorum akrepkral aslında devlet zaten biziz, ama tabi o yabancı takma isimler kullanılma sebebini de araştırmak lazım =)
internette karşımıza türkçe içerik geliyor da onlardan esinlenip isim kullanıyoruz, yoksa ingilizce içerik geldiği için mi? ve olay sadece basit bir isim takma olayı da değil, insanlar karşısına ne çıkarsa alır onu üzerine bişeyler ekler ve yaşar basitçe budur... karşımıza ne çıkarsa ister istemez esinlenip onu kullanarak devam ediyoruz hayatımıza... (yani şu güne kadar ortaya bir savaş zanaatı diye bişey çıkmayıp da warcraft diye bişey çıktığı için onu oynayıp ondaki terimleri kullanıyoruz bi bakıma...)