Jump to content
Posted
Arkadaşlar, iki hafta kadar önce yakınımızdaki bir trafoya düşen yıldırım sonucu bilgisayar, modem, tv, reciever yandı ve telefon hattı uçtu. harddistim de yanan parçalar arasında olduğu için çalışmalarım dahil herşeyim gitti. wow'u da anca bugün kurmaya başlıyorum.

Burdan bilgisayarını seven herkese bir [b]hatırlatma [/b]yapayım dedim. 2 elektrik ve 1 telefon hattı (RJ11) destekleyen şok engelleyici prizi [b]24 TL[/b]'ye aldım. TV hariç benim şu ana kadarki tamir masrafım [b]450 TL[/b]. Bu mevsimde yıldırım düşer mi demeyin, sonunuz benim gibi olmasın.

Featured Replies

paylaşım için teşekkür ederim, ayrıca geçmiş olsun.

Prizin yanı sıra kesintisiz güç kaynakları bildiğim kadarıyla voltajı düzenleme özelikleri de vardı. Kesintisiz güç kaynağı kullanıyorsak, dediğin prizlerden almaya gerek var mı? Bu konuda bilgin var mı acaba?
[quote name='slanq' date='21 June 2010 - 02:31 PM' timestamp='1277123474' post='269262']
sizin evde sigortadamı yoktu ya :D
[/quote]
+1 :D prize flan gerek yok ben elektrikçiyim , zaten öyle bi durumda sigortalar bozulur . boşunlu çevirmeli sigorta kullanıyorsanız böyle bi sorun yaşamanız oldukça normal .. priz flan taktırmaya gerek yok otomatik sigorta herşeyi sigortaya alır :)
  • Author
Teşekkürler arkadaşlar.

Kaçak akım korumalı sigortam var. Zaten sigorta atmış ama sanırım biraz geç kalmış :D . Fırtına esnasında uyuyordum, trafonun patlama sesiyle uyandım. Direk bilgisayara koştum tabi ama odaya girer girmez yanık kokusu fazla ümitlenme mesajını verdi. Sigortanın bana faydası olası bir yangını engellemesi, evde olmasaydım tabi. Elektrik tesisatı güzel yeni bir apartmanda oturuyorum. Bu da başka arızaların olmamasını sağlamıştır.

Maalesef sigortaların çalışma mantığı, üzerinden geçen yük belli bir miktarı aşınca oluşan ısıyla devreyi kapatmaları. Bilgisayar gibi hassas ürünler o ısınma gerçekleşinceye kadar geçen kısacık sürede bile bozulabiliyorlar. Ayrıca bilgisayara gelecek tehlikeli enerjinin tek kaynağı elektrik hatları da değil. Telefon hatları üzerinden gelerek, modem ve ethernet üzerinden anakart girişi yapabiliyorlar. Böyle durumlarda zaten sabit telefonlar da bozuluyor (özellikle telsizler bu konuda daha hassas)

Kesintisiz güç kaynakları ise korumalı prizlerden çok daha sağlıklı ama pahalı bir çözüm. Üzerinde yüksek ve düşük voltaja karşı önlem oluşturan filtre devreleri var zaten.

Hala buşonlu sigorta var mı ya? En son 20 yıl önce görmüştüm. Bunu benden başka bilen olduğuna göre ortamın en yaşlısı ben değilim :D